hexagon lighthouse words صفحه اصلی

LÜMEN GRUBU: ULUSLARARASI FARSÇA VE İNGİLİZCE KONUŞAN HALKLARIN DOSTLUK VE DAYANIŞMA DERNEĞİ TÜZÜĞÜ

DERNEĞİN ADI VE MERKEZİ

Madde 1- Derneğin adı “ULUSLARARASI FARSÇA VE İNGİLİZCE KONUŞAN HALKLARIN DOSTLUK VE DAYANIŞMA DERNEĞİ”’dir.

Kısa adı “LÜMEN”

Merkezi İstanbul’dur. Şubesi açılmayacaktır.

DERNEĞİN AMACI VE AKTİVİTELERİ

Madde 2- Bu dernek Farsça ve Kuzey Amerika ile Orta Asya’nın İngilizce konuşan halkları arasında, kültürler arası anlayışı teşvik eden sivil toplum aktivitelerine olanak sağlamak; eğitimsel ve iş fikirleri paylaşmak ve iş birliği yapmak; ilişkileri geliştirmek ve kişinin kendisinden farklı olan kültür, dil, din ve fikirleri anlamasına yol açan aktivitelerin ve becerilerin daha fazla geliştirilerek desteklenmesi için oluşturulmuştur.

Derneğin Faaliyet Alanları

1.İnsanları kendilerinden farklı dil, kültür ve dinden gelen insanları takdir etmeleri için teşvik etmek,

2. Farklı dillerden, kültürlerden, dinlerden ve yaşam felsefelerinden insanları diyalog, perspektiflerin paylaşılması ve kültürler arası anlayışın ve arkadaşlığın teşvik edilmesi amacıyla programlar yönetmek, toplantılar yürütmek, workshoplar yapmak, konferanslar, paneller, konserler düzenlemek, kafeler açmak ve organizasyonlar düzenleyerek bir araya getirmek.

3. Amaca uygun olan her türlü yazılı, sözlü, dijital ve görsel gereçleri hazırlamak.

4. Amaca uygun olarak yaratılmış gereçlerin medya ve teknolojinin her türlü formu aracılığıyla ilgilenen insanlara dağıtılması.

5. Diyaloglara ve eğitimsel, hobi, iş ve dini konularla ilgili toplantılara ev sahipliği yapmak ve dernek binasında bu etkinliklerin gerçekleştirilmesine izin vermek.

6. Derneğin ev sahipliği yaptığı organizasyonları tanıtmak ve teşvik etmek.

7. Vakıflarla, şirketlerle, derneklerle, üniversitelerle, eğitim ve öğretim kurumlarıyla ve diğer amaca uygun yerli veya yabancı kuruluşlarla işbirliği yapmak.

8. Türkiye’deki yabancılar ile (mülteciler dahil) farklı kültürlere uyum sağlamalarına ve orada yaşamalarına yardımcı olacak programlar, eğitimler ve workshoplar düzenlemek, dil becerileri kazandırmak; iş, girişimcilik veya yaşam becerilerini geliştirmek ve içinde yaşadıkları toplumu olumlu şekilde desteklemek.

9. Geleneksel Türk bayramları olmayan Noel, Nevruz, Paskalya, Şükran günü, Sizdah Bedar vb. tatiller için organizasyonlar, konserler, kutlamalar vb. planlamak ve ev sahipliği yapmak.

10. Yurt içindeki ve yurt dışındaki ilişkili yasal düzenlemelere bağlı olarak, verilen hizmetler için ücretlendirme yapmak, yardım, bağış, karşılıklı ve karşılıksız finansal destek almak ve vermek.

11. Derneğin merkez ofisinden ayrı olarak farklı yerlerde ve İstanbul dışındaki şehirlerde amaca uygun olan programlar yönetmek, toplantılar yürütmek, workshoplar yapmak ve organizasyonlar düzenlemek.

12. Dernek üyesi olan ve olmayanlar ile birlikte programlar yönetmek, toplantılar yürütmek, workshoplar yapmak konferanslar, paneller, konserler, kafeler ve organizasyonlar vb. düzenlemek.

Derneğin Çalışma Alanı

Bu dernek sosyal alanda yurt içinde faaliyet gösterir.

ÜYE OLMA VE ÜYELİK STATÜLERİ

Madde 3-Bu derneğin prensiplerini ve amaçlarını benimseyen, uyan ve bu prensiplere ve amaçlara uygun olarak çalışmayı kabul eden herkes üye olabilir. Ancak üyelerin Türkiye’de yasal oturma izinleri olmalıdır. Bu şart, onursal üyelik için uygulanmaz.

Üyelik için Dernek Başkanı’na yazılı başvuruda bulunulmalıdır. Dernek Yönetim Kurulu üyelik başvurusu üzerine kabul veya ret kararı verecek ve başvuranı 30 gün içerisinde bilgilendirecektir. Üyeliğe kabul edilen üyeler bu amaçla tutulan bir deftere kaydedilir.

Derneğin asil üyeleri Dernek Yönetim Kurulu tarafından derneğin kuruluşu sırasında üye olarak kabul edilen kişilerden oluşur.

Derneğe finansal, fiziksel, duygusal veya ruhsal anlamda önemli destek vermiş olan kişiler Dernek Yönetim Kurulu kararıyla onur üyesi olarak kabul edilebilirler.

ÜYELİKTEN ÇIKMA

Madde 4-Her üye dernek üyeliğinden çıkma hakkına sahiptir. Üyelikten çıkmak isteyen üyeler Dernek Başkanına yazılı olarak istifa dilekçesini vermelidir. İstifa dilekçesinin alınması üzerine üyeliğe son verilecek ve üyelik kaydından silinecektir. Üyelikten çıktıktan sonra kişi dernek taşınmazında hak iddia edemez. Üyelikten çıkılması kişiyi dernek üyesiyken edinmiş olduğu borçlarını ödeme sorumluluğundan kurtarmaz.

ÜYELİKTEN ÇIKARILMA

Madde 5- Dernek üyeliğinden çıkarılmayı gerektiren haller:

1-Dernek tüzüğüne aykırı davranışlarda bulunmak,
2-Verilen görevlerden sürekli kaçınmak,
3-Yazılı olarak uyarıldıktan sonra üyelik aidatını 6 ay ödememek,
4-Dernek organlarınca verilen kararlara uymamak,
5-Üye olma şartlarını kaybetmiş olmak.
Yukarıda sayılan durumlardan birinin oluşması halinde Dernek Yönetim Kurulu aldığı kararla üyeyi üyelikten çıkartır. Üyelikten çıkartılan üyeler, üyelik kaydından silinir ve Dernek taşınmazında hak idda edemez.

DERNEĞİN ORGANLARI
Madde 6– Derneğin organları aşağıda gösterilmiştir;
a- Genel Kurul,
b- Yönetim Kurulu,
c- Denetleme Kurulu

DERNEK GENEL KURULUNUN KURULUŞ ŞEKLİ VE USULÜ

Madde7- Genel Kurul, Derneğin en üst karar merciidir. Genel Kurul, tüzüğüne göre o sırada kayıtlı olan ve dernekte itibar sahibi olan üyelerden oluşur.

Yıllık Genel Kurul Toplantısı

Her yıl Aralık ayında Dernek Yönetim Kurulunun belirlediği bir yerde Genel Kurul toplanır. Eğer Dernek Yönetim Kurulu, Genel Kurul Toplantısına çağırmazsa, üyeler toplantıya çağırmak ve toplantıyı yönetmek için 3 üye seçer.

Genel Kurul Toplantısına Çağrı Usulü

Yönetim kurulu, dernek tüzüğüne göre genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin listesini düzenler. Dernek Yönetim Kurulu, toplantının gününü, saatini, yerini ve gündemini belirler. Genel kurula katılma hakkı bulunan üyeler, en az on beş gün önceden, günü, saati, yeri ve gündemi yazılı olarak (elektronik posta, telefon mesajı vb.) bildirilmek suretiyle toplantıya çağrılır. Genel Kurul Toplantısı için yeterli çoğunluk toplantıya katılan üyelerin gerçek sayısından oluşur.

Toplantının herhangi bir sebeple yeniden planlanması gereği veya ileri bir tarihe alınması durumunda Dernek Yönetim Kurulu katılma hakkı bulunan üyelere sebebini belirterek toplantının iptalini ilk toplantı için yapılan çağrı usulüne uygun olarak üyelere duyurur. Dernek Yönetim Kurulu yeni bir toplantı tarihi ve yeri belirleyecektir. İlk toplantı ile ikinci toplantı arasındaki süre beş günden az, altı aydan fazla olamaz.

İkinci toplantının çağrısı ve üyelerin bilgilendirilmesi birinci toplantıda olduğu gibi yapılacaktır. İkinci toplantının birinci toplantıdan sonraki 6 ay içeresinde yapılamaması durumunda toplantı iptal edilecektir. Genel kurul toplantısı iki yıl üst üste iptal edilemez.

Genel Kurul Toplantısı Yürütme Usulü

Toplantı sırasında genel toplantıya katılabilecek üyelerin listesi hazır bulunacaktır. Üyelerden genel toplantıya katılabilecek üyelerin listesindeki isimlerini paraf etmeleri talep edilir. Yönetim Kurulu toplantıya katılmak ve oy kullanabilmek için devlet tarafından hazırlanmış nüfus belgelerinin kontrol edilmesi için görevliler atayabilir. Genel Kurul Toplantısı için yeterli çoğunluk toplantıya katılan hak sahibi üyelerden oluşur.

Dernek Başkanı toplantıyı yönetir veya kendi adına toplantıyı yönetecek hak sahibi bir üye atayabilir. Dernek başkanı veya atadığı üye, bu amaç için tasarlanmış bir kitaba notları kaydedecek bir sekreter atar. Sekreter toplantının yönetilmesi için gerekli olan diğer bütün pozisyonlar için atamaları yapar. Toplantının yönetim ve güvenliğiyle ilgili konular Dernek Başkanının talimatına bağlıdır.

Genel kurul toplantısı sırasında sadece gündemde olan konular ele alınır. Ancak toplantıda hazır bulunan üyelerin onda birinin başkana yazılı bir talep sunmaları durumunda gündeme bir madde eklenebilir. Genel kurulda alınan bütün kararlar salt çoğunlukla alınmalıdır. Sadece toplantıda hazır bulunan hak sahibi üyeler oy kullanmaya yetkilidirler. Onur üyelerinin genel kurul toplantısına katılmalarına izin verilebilir ancak oy kullanma ayrıcalığına sahip değildirler. Eğer bir tüzel kişi derneğin üyesi ise tüzel kişiliğin bir oy kullanma hakkı saklıdır. Tüzel kişinin başkanı veya tüzel kişinin atadığı bir kişi onların adına oy kullanabilir. Oy kullanabilmek için kişi toplantıda hazır olmalıdır.

Alınan bütün kararlarla birlikte toplantı tutanağı da kaydedilir. Toplantının sonunda toplantı tutanağı ve diğer belgeler başkana teslim edilir. Başkan, toplantı tutanağının kendisi ve sekreter tarafından imzalanmasından ve bu amaçla tutulan bir deftere 7 gün içinde kaydedilmesinden sorumludur.

OY KULLANMA VEKARAR USUL VE ŞEKİLLERİ

Madde 8- Dernek Başkanı veya tayin ettiği kişi yönetimin gözetilmesi ve Genel kurul toplantısı sırasında oyların sayılması için görevliler atayacaktır. Oy kullanmak, el kaldırmak suretiyle veya gizli oylama ile yapılabilir. Gizli oylama, oylamaya hakkı bulunan üyelerin kağıda yazı yazmalarının ardından bu kağıdın bu amaçla belirlenmiş boş bir kutu içine konulmasıdır. Gizli oylamada, Genel kurul başkanının belirteceği yöntem uygulanır.

Genel kurul kararları toplantıya katılan üyelerin salt çoğunluğuyla alınır. Ancak, tüzük değişikliği veya bir yönetim kurulu üyesinin çıkarılması toplantıya katılan üyelerin 2/3 çoğunluğuyla alınır.

Toplantı Dışı Kararlar

Genel kurul yukarıda belirtildiği gibi Genel kurulu toplantıya çağırmadan kararlar alabilir. Karar verilecek konu Dernek Yönetim kurulu tarafından hak sahibi üyelere yazılı veya elektronik formatla bildirilir. Hak sahibi üyeler oylarını dernek Yönetim Kuruluna yazılı olarak sunarlar. Oy salt çoğunlukla belirlenir, tüzük değişikliği veyaYönetim kurulundan bir üyenin çıkarılması hariç. Bu durumlarda 2/3 onay gereklidir. Bu şekilde alınan kararlar yıllık Genel kurul toplantısının yerine geçmez.

GENEL KURULUN SORUMLULUKLARI VE YETKİLERİ

Madde 9- Aşağıdaki yazılı hususlar Genel kurulca görüşülüp karara bağlanır.
1. Dernek organlarının seçilmesi
2. Dernek tüzüğünün değiştirilmesi
3. Dernek için gerekli taşınmaz malların satın alınması veya mevcut taşınmaz malların satılması hususunda Yönetim Kuruluna yetki verilmesi
4. Yönetim Kurulunca hazırlanan bütçenin görüşülüp, aynen veya değiştirilerek kabul edilmesi

5. Dernek idaresi ve denetimine ilişkin; Devlet Görevlilerine ödenecek her türlü ücret, üyelerden gelen bağışlar, dernek hizmetleri için görevlendirilecek üyelere verilecek gündelik ve tazminat miktarlarının tespit edilmesi
6. Bir federasyona katılmak veya ayrılmak
7. Derneğin uluslararası aktivitelere, derneklere veya yurt dışındaki organizasyonlara katılması veya onlardan ayrılması konusunda karar vermek

8. Vakıf kurmak

9. Derneğin feshedilmesi
10. Yönetim kurulunca gösterilen teklifleri inceleyip karara bağlamak

11. Mevcutta Genel kurulca tüzükte yapılması belirtilen diğer görevlerin yerine getirilmesi

Genel kurul başka kurulları denetleme yetkisine sahiptir ve denetlemeyi her zaman haklı sebeplerle yapabilir. Genel kurul üyeliğe kabul veya üyelikten çıkarmaya ilişkin son kararı verir. Derneğin en üst yetkilisi olarak, Genel kurul derneğin diğer kurullarında olmayan bir yetkiye sahiptir.

YÖNETİM KURULUNUN GÖREVLİLERİ, GÖREV VE YETKİLERİ

Madde 10- Yönetim kurulu Genel Kurul tarafından seçilir ve 5 asil üye ile 5 yedek üyeden oluşur. Yönetim Kurulu Başkanı seçildikten sonra Başkan, Başkan Yardımcısı, Sekreter ve Haznedar(Sayman) oluşturmak için ilk toplantıya çağırmakla sorumludur. Yönetim Kurulu Toplantısı her zaman çağrılabilir, bütün üyeler önceden bilgilendirilmiş olmalı ve üyelerin yarsından fazlası toplantıda hazır bulunmalıdır. Kararlar toplantıda hazır bulunan üyelerin toplam sayısının salt çoğunluğuyla alınmalıdır. Yönetim Kurulu Toplantıları şahsen veya online telekonferans aracılığıyla yapılabilir. Kurulun yedek üyeleri bir üyenin üyelikten ayrılması üzerine veya Genel Kurul tarafından bir üyeninin üyelikten çıkarılması sonucu çağrılır.

Yönetim Kurulunun Görev ve Yetkileri

Yönetim kurulu aşağıdaki hususları yerine getirir:
1. Derneği temsil etmek veya bu hususta kendi üyelerinden bir veya birkaçına yetki vermek.
2. Derneğin gelir ve gider hesaplarına ilişkin işlemleri yapmak ve gelecek döneme ait bütçeyi hazırlayarak Genel kurula sunmak.

3. Derneğin ev sahipliği yapacağı veya katılacağı programlar, toplantılar, workshoplar, konferanslar, paneller, konserler, kafeler ve organizasyonlar hakkında kararlar vermek.
4. Genel kurul yetkisi ile taşınmaz mal satın almak, derneğe ait taşınır ve taşınmaz malları satmak, bina veya tesis satın almak, kira sözleşmesi yapmak, Dernek adına yasal ticaret yürütmek

5. Gerektiğinde temsilcilikler açmak.

6. Genel Kurulda alınan kararları uygulanmasını sağlamak.

7. Bütçeyi uygulamak.

8. Derneğe üye alınmasına veya üyelikten çıkarılmasına karar vermek.

9. Derneğin amaçlarını gerçekleştirmek için her çeşit kararı almak ve uygulamak.
10. Genel Kurul veya tüzük tarasından verilen diğer görevlerin yerine getirilmesi.

DENETLEME KURULUNUN GÖREVLİLERİ, GÖREV VE YETKİLERİ

Madde 11- Denetleme kurulu üç asil üç yedek üye olmak üzere Genel kurulca seçilir. Kurulun yedek üyeleri bir üyenin üyelikten ayrılması üzerine veya Genel Kurul tarafından bir üyeninin üyelikten çıkarılması sonucu çağırılırlar.

Denetleme Kurulunun Görev ve Yetkileri

Denetleme kurulunun rolü derneğin belirli amacına uygun hareket edip etmediğini denetlemektir ve kitapların, hesapların ve kayıtların yasalara ve dernek düzenlemelerine uygun tutulup tutulmadığını denetler. Denetleme Kurulu, zaman aralığını kendisi belirler ancak bir yılı aşmamak şartıyla Genel Kurula rapor sunar. Denetleme Kurulu, gerektiğinde Genel Kurul toplantısı için çağırabilir.

DERNEĞİN GELİR KAYNAKLARI

Madde 12-Derneğin gelir kaynakları aşağıda sıralanmıştır:
1. Üyelik ücreti: Üyelik ücreti yıllık 100 liradır. Bu miktar tek seferde ödenir ve üyeliğin erken iptal edilmesi durumunda geri ödeme yoktur. Bu miktar Genel Kurula bağlı olarak arttırılabilir veya azaltılabilir.
2. Derneğe tüzel kişilikler, üyeler ve üye olmayanlar tarafından yapılan bağışlar

3. Dernek tarafından verilen çay ve öğle yemeği, tatil, eğlence, performanslar, konserler, spor müsabakaları ile konferanslar, workshoplar, programlar vb. aktivitelerden elde edilen gelirler.
4. Derneğin mal varlığından elde edilen gelirler,
5. Yardım toplama hakkındaki mevzuat hükümlerine uygun olarak toplanacak bağış ve yardımlar,

6. Derneğin, amacını gerçekleştirmek için ihtiyaç duyduğu geliri temin etmek amacıyla giriştiği ticari faaliyetlerden elde edilen kazançlar,
7. Diğer gelirler.

DEFTER VE KAYITLAR

Madde 13- Muhasebecilik prensipleri ticari hesap presipleri gibi olacaktır. Mali defterleri tutmak ve muhafaza etmek için bir muhasebeci tutulacaktır. Derneğin kendi yetkisi altında bir işletme açması durumunda ticari şirket için vergi usul kanunlarına göre farklı Mali defterler tutulacaktır.

Defterlerin Tutulması Dernek, kanun ve yönetmelikte belirtilen şu defterleri tutar:

a) İşletme hesabı esasında tutulacak defterler ve uyulacak esaslar aşağıdaki gibidir:
1. Karar Defteri: Yönetim kurulu kararları tarih ve numara sırasıyla bu deftere yazılır ve kararların altı toplantıya katılan üyelerce imzalanır.
2. Üye Kayıt Defteri: Derneğe üye olarak girenlerin kimlik bilgileri, derneğe giriş ve çıkış tarihleri bu deftere işlenir. Üyelerin ödedikleri giriş ve yıllık aidat miktarları bu deftere işlenebilir.
3. Evrak Kayıt Defteri: Gelen ve giden evraklar, tarih ve sıra numarası ile bu deftere kaydedilir. Gelen evrakın asılları ve giden evrakın kopyaları dosyalanır. Elektronik posta yoluyla gelen veya giden evraklar çıktısı alınmak suretiyle saklanır.
4. Demirbaş Defteri: Derneğe ait demirbaşların edinme tarihi ve şekli ile kullanıldıkları veya verildikleri yerler ve kullanım sürelerini dolduranların kayıttan düşürülmesi bu deftere işlenir.
5. İşletme Hesabı Defteri: Dernek adına alınan gelirler ve yapılan giderler açık ve düzenli olarak bu deftere işlenir.
6. Alındı Belgesi Kayıt Defteri: Alındı belgelerinin seri ve sıra numaraları, bu belgeleri alan ve iade edelerin adı, soyadı ve imzaları ile aldıkları ve iade ettikleri tarihler bu deftere işlenir.

b) Bilanço esasında tutulacak defterler ve uyulacak esaslar aşağıdaki gibidir:
1. (a) bendinin 1, 2, 3 ve 6’ncı alt bentlerinde kayıtlı defterleri bilanço esasında defter tutan dernekler de tutarlar.
2. Yevmiye Defteri, Büyük Defter ve Envanter Defteri: Bu defterlerin tutulma usulü ile kayıt şekli Vergi Usul Kanunu ile bu Kanunun Maliye Bakanlığına verdiği yetkiye istinaden yayımlanan Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğleri esaslarına göre yapılır.
Bu maddede sayılan defterin Noterden veya Dernekler Müdürlüğü’nden tasdikli olması zorunludur.

Defterlerin Muhafaza Edilmesi

Defterler, derneğin hizmetine verilmeden önce yönetici veya Noter tarafından onaylanmalıdır. Bu defterlere defter tamamen dolana kadar ve hiçbir sayfa kalmayana kadar devam edilir. Defterler dolduğunda yeni defterler yönetici veya Noter tarafından derneğin hizmetine verilmeden önce onaylanmalıdır. Bu defterlerin yıllık olarak yeniden sertifikalandırılması zorunludur.

YETKİ BELGESİ

Madde 14- Yönetim Kurulu veya Genel Kurul bir kişiyi veya kişileri belirli zamanlarda dernek adına gelir toplamak üzere yetkilendirebilir. Dernek tarafından gelir toplayacak kişiler için üç nüshalı bir ”Yetki Belgesi” düzenlenecektir.“Yetki Belgesi” aşağıdakileri içerir:

1. Fonları toplayacak kişinin kimliği

2. Yönetim Kurulu Başkanı’nın ve yetki verilen kişinin imzası

3. Yetki verilen kişinin fotoğrafı

Yetki belgesiyle ilgili değişiklikler 15 gün içinde kurula bildirilmelidir.

Yetki belgesinin bir kopyası dernek birimine verilir. Birim, belgenin bir kopyasını teslim aldığı anda kişi dernek adına gelir toplamaya başlayabilir.

BİLDİRİM YÜKÜMLÜLÜĞÜ

Madde 15- Bildirimler sivil idareye yapılmalıdır.

Genel Kurulun Bildirilmesi

Genel Kurul yapılmasından 30 gün içinde veya yönetimi, müdürü veya kurulun yedek üyelerini etkileyen başka toplantılarda alınan kararlar Yönetim Kurulu Başkanı tarafından yerel idareye bildirilmelidir.

1. Dernek Başkanı, Başkan Yardımcısı ve Genel Kurul toplantı tutanağı kayıt memuru tarafından imzalanır.

2. Bir tüzük değişikliği olursa hem yeni hem de eski düzenleme ayrı sayfalarda imzalanmış olarak Yönetim Kuruluna sunulacaktır.

Taşınmazların Bildirilmesi

Dernek tarafından edinilen taşınmazlar yerel idareye taşınmazın edinilmesinden itibaren 30 gün içinde bildirilmelidir.

Yurt Dışından Yardım Alınmasının Bildirilmesi

Dernek yurt dışından yardım almadan önce yetkililere bildirimde bulunmalıdır. Bildirimde şunlar yer almalıdır:

1. Alınacak yabancı yardım

2. Yönetim Kurulu kararı

3. Yardımın gönderileceği hesabın alındı makbuzu

4. Gönderim ile bağlantılı her türlü sözleşme veya başka belgeler

Bütün yardım gönderileri banka transferi aracılığıyla uygun dokümentasyonla yapılmalı ve kullanmadan önce bildirimde bulunulmalıdır.

Kamu Kuruluşları ve Organizasyonlarıyla Ortak Projelerin İlan Edilmesi

Kamu Kuruluşları ile koordine edilen ortak projeler ve derneğin yetkisine bağlı yürütülen diğer konular projeden en az bir ay önce Dernekler Yönetmeliğinin 23. maddesiyle uyumlu olarak yetkililere bildirilmelidir.

Değişiklerin Bildirilmesi

Derneğin yönetmeliğinde veya Genel Kurulun dışındaki dernek organlarındaki değişikler, değişikliğin yapılmasından itibaren 30 gün içinde yetkililere bildirilmelidir. Ayrıca, tüzükte yapılan her türlü değişiklik, değişikliğin yapılmasından itibaren 30 gün içinde yetkililere bildirilmelidir.

DERNEĞİN İÇ DENETİMİ

Madde 16- Yıllık bir denetimi planlamak ve yapılmasını sağlamak Denetleme Kurulunun sorumluluğundadır. Bu denetim bağımsız denetleme kuruluşları, Denetleme Kurulu veya Denetleme Kurulu tarafından seçilen dernek içi bir grup tarafından yapılabilir. Genel Kurul veya Yönetim Kurulu gerektiğinde denetim yapabilir veya bağımsız denetimcileri denetleyebilir.

ÖDÜNÇ ALMA PROSEDÜRLERİ

Madde 17- Derneğin amaçlarına ulaşabilmesi için dernek aktivitelerini yürütme amacıyla para ödünç alabilir. Yönetim Kurulu süreci, ödünç alınacak paranın miktarını ve paranın geri ödeneceği zaman dilimini onaylamalıdır.

TÜZÜĞÜN NE ŞEKİLDE DEĞİŞTİRİLECEĞİ

Madde 18-Tüzük değişikliği Genel kurul kararı ile yapılabilir.Genel kurulda tüzük değişikliği yapılabilmesi için Genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin 2/3 çoğunluğu aranır. Çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak, bu toplantıya katılan üye sayısı, yönetim ve denetim kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz. Tüzük değişikliği için gerekli olan karar çoğunluğu toplantıya katılan ve oy kullanma hakkı bulunan üyelerin oylarının 2/3’üdür. Genel kuruldatüzük değişikliği oylaması açık olarak yapılır.

DERNEĞİN FESHİ HALİNDE MAL VARLIĞININ TASFİYE ŞEKLİ

Madde 19- Genel kurulca fesih kararı verildiğinde, derneğin para, mal ve haklarının tasfiyesi son Yönetim Kurulu üyelerinden oluşan tasfiye kurulunca yapılır. Bu işlemlere, feshe ilişkin genel kurul kararının alındığı veya kendiliğinden sona erme halinin kesinleştiği tarihten itibaren başlanır. Tasfiye süresi içinde bütün işlemlerde dernek adında “TASFİYE HALİNDE LÜMEN GRUP: ULUSLARARASI FARSÇA VE İNGİLİZCE KONUŞAN HALKLARIN DOSTLUK VE DAYANIŞMA DERNEĞİ” ibaresi kullanılır.

Tasfiye kurulu, mevzuata uygun olarak derneğin para, mal ve haklarının tasfiyesi işlemlerini baştan sonuna kadar tamamlamakla görevli ve yetkilidir. Bu kurul, önce derneğin hesaplarını inceler. İnceleme esnasında derneğe ait defterler, alındı belgeleri, harcama belgeleri, tapu ve banka kayıtları ile diğer belgelerinin tespiti yapılarak varlık ve yükümlülükleri bir tutanağa bağlanır. Tasfiye işlemeleri sırasında derneğin alacaklılarına çağrıda bulunulur ve varsa malları paraya çevrilerek alacaklılara ödenir. Derneğin alacaklı olması durumunda alacaklar tahsil edilir. Alacakların tahsil edilmesi ve borçların ödenmesinden sonra kalan tümpara,mal ve hakları, Genel kurulda belirlenen yere devredilir. Genel kurulda, devredilecek yer belirlenmemişse derneğin bulunduğu ildeki amacına en yakın ve fesih edildiği tarihte en fazla üyeye sahip derneğe devredilir.

Tasfiyeye ilişkin tüm işlemler tasfiye tutanağında gösterilir ve tasfiye işlemleri, mülki idare amirliklerince haklı bir nedene dayanılarak verilen ek süreler hariç üç ay içinde tamamlanır. Derneğin para, mal ve haklarının tasfiye ve intikal işlemlerinin tamamlanmasını müteakip tasfiye kurulu tarafından durumun yedi gün içinde bir yazı ile dernek merkezinin bulunduğu yerin mülki idare amirliğine bildirilmesi ve bu yazıya tasfiye tutanağının da eklenmesi zorunludur.

Derneğin defter ve belgelerini tasfiye kurulu sıfatıyla son yönetim kurulu üyeleri saklamakla görevlidir. Bu görev, bir yönetim kurulu üyesine de verilebilir. Bu defter ve belgelerin saklanma süresi beş yıldır.

HÜKÜM EKSİKLİĞİ

Madde 20-Dernek tüzüğünde hüküm bulunmayan durumlarda 5253 Sayılı Dernekler Kanunu, bu kanunda hüküm bulunmayan durumlarda ise 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu hükümleri uygulanır.

Geçici Madde 1- İlk genel kurulda dernek organları oluşturulana kadar, derneği temsil edecek ve dernekle ilgili iş ve işlemleri yürütecek olan geçici yönetim kurulu üyeleri, adıaşağıda belirtilmiştir.

Bu tüzük 20 (Yirmi) madde ve 1 (Bir) geçici maddeden ibarettir.